Wat is Lunatree?

Lunatree is een klassiek ensemble met de hechtheid en de persoonlijke sound van een band.
Zeven musici, gepokt en gemazeld in de hedendaags klassieke muziek, met daarnaast elk een achtergrond in een andere muziekstijl. Zo hebben we kamermuziek, wereldmuziek, jazz, oude muziek en muziektheater in huis. Bepalend voor onze concerten is dat we graag verbindingen leggen tussen meerdere stijlen, zodat muzikale werelden logisch in elkaar klikken.

 

Voor onze opvallende bezetting van klarinet, viool, cello, piano, slagwerk en 2 maal zang, arrangeren we onze muziek altijd op maat. Dat geeft onze muziek een persoonlijke sound. Veel van onze muziek spelen we uit het hoofd: zo zijn we dichter bij ons publiek.

 

Lunatree gaat vaak en graag de verbinding aan met andere artiesten, zoals Freek de Jonge, Son Lux, jazzer Ambrose Akinmusire, Crowded House-voorman Neil Finn en de dansers van Club Guy & Roni. Zo'n samenwerking gaat verder dan een crossover: Lunatree kan als een kameleon opgaan in de omarmde muziekstijl. Bij gelegenheid klinken we als een volledig electrische popband, maar we spelen met evenveel stijleigenheid een akoestisch programma vol Satie of Pärt.

 

Lunatree is:

 

Jennifer van der Hart    zang

Fanny Alofs                      zang/directeur

Janneke van Prooijen    viool

Lars Wouters                    klarinet

Bence Huszar                   cello

Toon Bierman                  piano/directeur

Maikel Claessens            percussie

 

Vincent van Kekerix      manager

Een klein stukje geschiedenis...

2009: Anthony Fiumara en Arnold Marinissen richten het ensemble Lunapark op, het eerste gezelschap dat zich bezighoudt met ‘digital folk music’, zoals de oprichters hun zelfuitgevonden genre noemen. Lunapark is sterk in procesmatige muziek, van minimal tot intelligent dance music, maar speelt daarnaast ook meer klassieke werken. de groep begeeft zich steevast op het terrein waar kamermuziek en pop in elkaar overgaan. samenwerkingen met Eighth Blackbird, Steve Reich, Michael Nyman, en Tindersticks' Stuart Staples.

2011: Lunapark's eerste cd "Flim" komt uit, met energieke semi-akoestische bewerkingen van Intelligent Dance Music-componist Aphex Twin, en sferische muziek van o.m. Brian Eno, Arnold Marinissen, Anthony Fiumara, Michael Gordon en David Lang.

2013: Lunapark's tweede cd verschijnt, "a beautiful bed to lie down in", met een songcyclus van Piet-Jan van Rossum die de toon zet voor de cd, en werk van Marinissen, Fiumara, Louis Andriessen, Dugal McKinnon en Florian Magnus Maier.
ook maakt Lunapark met Ralph van Raat de cd "hard cuts", gewijd aan het werk van de Amerikaanse componist Frederic Rzewski. deze wordt internationaal jubelend ontvangen.
samenwerkingen met singer/songwriters als Puzzle Muteson, dansgezelschap Club Guy and Roni en spreker/publicist Rob Wijnberg.

2014: Anthony Fiumara verlaat de groep om zich op zijn eigen (componeer)carrière te richten; een kerngroep uit Lunapark gaat door met de nieuwe naam Lunatree. onder leiding van Arnold Marinissen. Lunatree bewijst zich op nog meer crossovergebieden, door samenwerkingen met o.m. Freek de Jonge, jazz trompettist Ambrose Akinmusire, pop-icoon Neil Finn, en grootmeester van de minimal music Terry Riley.

2016: Arnold en Piet-Jan willen zich beiden vollediger gaan richten op hun compositiewerkzaamheden en besluiten hun actieve functie binnen Lunatree neer te leggen, maar blijven met regelmaat voor de groep schrijven. het huidige Lunatree omvat nu vijf instrumentalisten, twee zangeressen en een manager, die de artistieke lijn van de afgelopen jaren doorzetten.